Creative Communities of the World Forums

The peer to peer support community for media production professionals.

Forums Avid Media Composer Problems with MC 8 and XDCAM

  • Problems with MC 8 and XDCAM

  • Johan Windh

    June 12, 2014 at 2:54 pm

    Hi.

    Bought full license today and installed MC 8 over MC 7 on the Mac Pro. We have a Black Magic Decklink 2 card.

    Currently working on some XDCAM material but MC 8 is acting wierd. After a while of editing I get the spinning wheel of death for a while and then the text: “SFPlayConsumer::Execute TIMEOUT” in the viewer.

    I sometimes also get an error message like this:

    The MC then keeps on hanging up like this until restarted, and sometimes restarting won’t help. Only waiting for a period of time seems to help and then I can edit again for about an hour or so before this happens again.

    I tried to re-download the XDCAM-codec for AVID from Sony and re-install it, but that didn’t help.

    I read that some had issues with Black Magic cards on MC 6 and that uninstalling the BM software rid the problems, and also the monitoring capability.

    Since we’ve been running stable on MC 7 I doubt that Black Magic would once again be an issue?

    Any ideas on this?

    Kind Regards,

    Johan

  • Oliver Peters

    June 12, 2014 at 4:05 pm

    [Johan Windh] ” installed MC 8 over MC 7 on the Mac Pro”

    What do you mean by this? I believe the proper Avid Mac procedure is still to first de-activate/uninstall MC7 and then re-install/activate the new version, MC8. Which OS?

    – Oliver

    Oliver Peters Post Production Services, LLC
    Orlando, FL
    http://www.oliverpeters.com

  • Johan Windh

    June 12, 2014 at 4:06 pm

    10.8.5.

    Yes, were in extreme hurry and had to install it straight on top… Perhaps I should uninstall and re-install…?

    Kind Regards,

    Johan

  • Oliver Peters

    June 12, 2014 at 4:09 pm

    [Johan Windh] “Perhaps I should uninstall and re-install…?”

    Yes, I would recommend that and see if you still have the same re-issues.

    – Oliver

    Oliver Peters Post Production Services, LLC
    Orlando, FL
    http://www.oliverpeters.com

  • Johan Windh

    June 12, 2014 at 4:11 pm

    OK, thanks Oliver.

    A quick question regarding this. Will all project files/bins be saved when I uninstall?

    Kind Regards,

    Johan

  • Oliver Peters

    June 12, 2014 at 4:19 pm

    [Johan Windh] “Will all project files/bins be saved when I uninstall?”

    Yes, normally, all projects, bins, plug-ins and user settings are not removed when you uninstall. But, back them up from the Finder, just for safety.

    – Oliver

    Oliver Peters Post Production Services, LLC
    Orlando, FL
    http://www.oliverpeters.com

  • Johan Windh

    June 12, 2014 at 4:20 pm

    Thanks a lot Oliver. I’ll get back on the development of the issue.

    It’s one of these annoying issues which cannot be recreated in any way. It just happens when it happens.

    Kind Regards,

    Johan

  • Jan Pfitzner

    June 13, 2014 at 8:57 am

    Has BlackMagic certified their drivers for MC 8 already? This may be another reason for this weird behaviour.

  • Johan Windh

    June 13, 2014 at 1:49 pm

    Hi Jan,

    That might very well be the case. I had contact with AVID support during the day and it might be a driver issue.

    I downgraded to MC 7.0.4 and the problem remained. We also figured out that turning off audio scrubbing made it work better without the hangupps.

    I’ll get back in touch with support again, as soon as the station is available and try to fix the problem.

    Kind Regards,

    Johan

  • James Beattie

    June 25, 2014 at 12:25 am

    I had a similar issue on multiple systems at a college.

    This helped:

    https://avid.force.com/pkb/articles/en_US/troubleshooting/Hangs-entering-trim-mode-with-3rd-party-Open-IO-hardware?popup=true&NewLang=en&DocType=1078&q=open%20io&site=&filter=0&subfilters=

    James Beattie
    ACSR Elite/Avid ACI, Apple Certified Technician

    Consulting for Workflow and Digital Technologies at Comprehensive Technical Group

Viewing 1 - 10 of 12 posts

Log in to reply.

We use anonymous cookies to give you the best experience we can.
Our Privacy policy | GDPR Policy